Efectul flutur’li

0
43

Într-o magherniță din Wuhan, județul Hubei, un damblagiu hotărăște să sărbătorescă mătreața la perciuni cu o ciorbă de liliac. Habar n-avea alde Li de la Wuhan că ciorba lui o să-l lipsească pe Cîțu de mașină cu girofar. Efectul flutur’li pălește fără cruțare și ciorba de liliac devine varză, o varză uriașă care acoperă România.

Fără gușă narativă inutilă, să notăm niște chestii.

De când era mic, coronavirsu’ și-a dorit să vadă Italia. Michelangelo, Veneția cu lotcile ei, turnu’ gârbovit din Pisa, garsoniera papei de la Roma și așa mai departe. Când liliacul s-a bășit în ciorba lu’ Li de la Wuhan și Coronache s-a văzut scos în lume, ce și-a zis: bă, dacă eu n-am reușit, poate măcar copiii mei să reușească.

Așa că puradeii lu’ Coronache au ajuns în Italia. Ce nu știau ei e că Italia era în carantină, din cauză de epidemie de români. Iar autoritățile au decis să ia măsuri pentru combaterea epidemiei.

Așa că sute de mii de rumâni au dat dovadă de un înalt patriotism și au venit la Romania perche la Italia la sanita e gli dottori costă de îți rupe culo. La frontieră cozi lungi, nervi și mii de români veniți din Italia care veneau din Finlanda și Luxemburg. Dând dovadă de aceeași responsabilitate, patriotism, simț civic și grijă față de cei rămași în țară, așa cum au făcut-o și la alegeri, rumenii de la frontieră au plecat din Italia și au venit din Finlanda, che nu e chiaro?

La frontieră ceea ce noi numim autorități publice îi întrebau pe ăi veniți de unde vin și ei răspuneau cu sinceritate ce le convenea lor. Așa că ceea ce numim autorități au instituit măsuri de ceea ce numesc ele carantină. Adică trimiteau poterași să însoțească autobozele până la destinație sau îi trăgeau pe rumenii loviți de dorul de patrie pe o tarla, printre băltoace la o carantină mică. Rumenii îi înjurau pe români că nu le dau de mâncare, de băut și de fu… De mâncare și de băut. „La noi în Italia non e cosi!” se văitau rumenii.

În vreme ce rumenii ajungeau acasă și desfăceau pachetele cu Coronache adus celor dragi, românii rupeau rafturile prăvăliilor. Pentru a facilita eforturile echipelor de dezinfecție.

Responsabile și competente, forțele politice au reacționat așa cum era de așteptat, matur, cu seriozitate. Astfel, premierul demis și premierul încă nedemisionat se întâlneau cu președintele lor ca să vadă cum s-o pună de niște alegeri avortate. Adică înainte de termen. Adică avortate. Pentru că, e demonstrat științific, tușul de ștampilă ucide puradeii lui Coronache.

Apoi premierul nedemisionat a demisionat cu o oră înainte să devină premier. E o logică îmbârligată în fraza de mai devreme, dar sunteți pe cont propriu. Ca și în cazul epidemiei.

La supermarketuri românii se încăierau pe hârtie igienică, în timp ce președintele lor. Da.

Guvernul demisionat-interimar-debusolat-expirat-nelămurit Orban se felicită pentru ideea inpirată de a diminua sever bugetul pentru sănătate. Și explică de ce premierul demisionat e acum demisionat de-a binelea. Pentru că e criză. Și la vreme de criză trebuie altceva. Vedem noi ce. Adică ei nominalizeră pe unul care, din capul locului, era clar că e incompetent, incapabil să gestioneze niște crize?

Cum ziceam, Li din Wuhan a mâncat o ciorbă. Noi facem baie în ea.

Morala:

„dka ma infktez cu c tr sa ma dau k io lkrez cu kopii de la skla unde snt profesoara”

Facebook Comments

Lasă un răspuns