Lumea a evoluat!

Într-o școală din București copiii au fost nu doar îndemnați, ci li s-a cerut să se insereze într-un grup de Whatsapp. Pentru că așa le livrează unii dintre profesori materia, temele, povețe mai mult sau mai puțin de luat în seamă și poze nostime cu chestii. Dacă intri puțin să vezi ce se petrece în acel grup uațapit te crucești. Chat în toată legea. Aproape 24 de ore din 24. Copiii, profesorii, ba se mai bagă în vorbă și părinții. Care părinți au, la rândul lor, propriul grup de Whatsapp în care dezbat probleme grave. Dar vorbim imediat și despre asta.

Te-ai aștepta ca profesorii să descurajeze folosirea telefoanelor mobile, măcar la ciutănimea de școală generală. Și să îndemne la vizitarea mai frecventă și mai pe îndelete a paginilor de carte. Aș! Dimpotrivă! Copiilor li se face observație că nu sunt îndeajuns de prezenți în chat.

Unul dintre părinți, pe care se întâmplă să-l cunosc, îi reproșează, la un moment dat, unei june profesoare că exagerează cu uațapuiala, că e prea mult chat, prea puțină carte. Profesoara, jună și emancipată, îl pune la punct: Lumea a evoluat!

În aglomerarea uațapistă a părinților e și mai mare veselie. Chiar dacă aici nu sunte sute de mesaje zilnic, ci doar o sută două, se discută lucruri importante. Ca de exemplu, care e cel mai bun smartphone pentru prichindoci, ce cadou să i se cumpere profesoarei cutărică (există o aprinsă dezbatere între susținătorii ideii că un set de uleiuri esențiale de vreo 1800 de lei ar fi perfect și adepții soluției „aparat de făcut tofu”), ghiozdanul e prea greu- prea multe cărți, cont de instagram și cont de feisbuc pentru mucoși sau doar cont de instagram, prea multe cărți, tofu la micul dejun al copilului sau doar la prânz, rețete vegane pentru prichindei, prea multe cărți. Cunoștința mea intervine în aprinsa dezbatere despre cadoul pentru profesoară. E de părere că un buchet de flori și ceva simbolic ar trebui să fie suficient, iar prosteala cu aparatul de făcut tofu e moft. E pus rapid la punct: Lumea a evoluat! Omul se retrage în cochilia lui, dar după ce își ia porția de ciumăroșiesecuristcomunist.

Lumea, nu încape discuție, s-a mișcat. Putem numi alunecarea asta și evoluție dacă lepădăm orice urmă de rigoare. Dar când ajungem la stadiul la care școala descurajează cartea și îndeamnă copii, în ovațiile entuziasmate ale părinților, la bubuit ștevia pe chat, atunci poate găsim un cuvânt mai potrivit, că evoluție, zău, nu se potrivește.

Pe facebook, o duduie publică, făloasă, mare lucrarea de control a progeniturii în care scrie astfel:

„Nam citit că nu mea plăcut! Neam dorii subiecte m-ai interesante de aktualitat!”

Duduia e teribil de mândră de personalitatea deosebită a micuțului semianalfabet. Iar fauna de facebook dimprejurul ei nu găsește decât chiote de admirație pentru așa precocitate. Ba mai mult, una dintre grăitoare notează astfel:

„Super! Foarte bine ia zis! Nu mai ști ce să mai faci cu prostile care le bagă ăe gât la școală! Profesori nu ânțeleg că ei sunt plătiți să facă ce el cerem noi!!!!”

Astfel avem necesara diagramă cauză-efect.

Până la urmă, da, lumea a evoluat. Și la școală nu mai e nevoie de dascăli, ci de ospătari, care să deserveasca viitoarea generație de grăitori pe facebook. Și de chat. Mult chat. Și tofu – cum să uit tocmai asta? Mai mult tofu, mai puțină carte! Pardon, krte!

mm
Daniel Bejan
Scriitor, publicist, mizantrop fără patimă.

Cele mai rcente

Sălașul lupilor

Iedera

Paznici ai lupilor

Hibernală

Error decoding the Instagram API json
Articolul precedent
Articolul următor

Lasă un răspuns

Articole care v-ar mai putea interesa

%d blogeri au apreciat: