Molima

Dacă societatea în care respirăm ar fi cu adevărat atât de modernă, de evoluată, pe cât ne spunem, pe cât ni se spune, atunci nimic din ce se întâmplă acum nu ar trebui să se întâmple. Nu e vorba doar de noi, românii, ci de acest crater al istoriei în care sălășuiește, acum, umanitatea.

Există o disproporție înfiorătoare între anvergura relativ modestă problemei reale și uraganul reacției. O boală provocată de un virus dintr-o familie cu care am mai avut de a face, în versiuni mult mai fioroase, dar tratate cu ceva mai mult calm, e o problemă. În condiții normale măsurile individuale de prevenție și igienă ar fi trebuit să fie mai mult decât suficiente pentru a limita și chiar elimina orice risc. Așa cum facem, sezon de sezon, cu gripa. E o comparație de neocolit. Să admitem, totuși, că boleșnița asta e ceva mai complexă, ceva mai gravă. Soluțiile reale care ne sunt recomandat, ce să vezi, sunt aceleași ca în cazul gripei. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Acesta este mesajul, repetat iar și iar, în fiecare iarnă:

„1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente. Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.”

Avertismentul merge mai departe:

”1. Cei mai expuşi sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni
2. Cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.
3. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.
4. Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
5. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.
6. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.
7. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”

Repet, acestea sunt mesajele avertisment repetate anual, atunci când vine vorba de gripă. Aceleași recomandări pe care le primim și acum. Plus o doză semnificativă de irațional.

Știrea rostogolită, iar și iar, de presă, care știe că senzaționalul vinde, panica naște rating, ajunge în social media unde (dacă e viral, viral să fie) e repetată pe mii de voci, cu mii de tușe personale, supoziții, răsteli, astfel că deja lucrurile iau proporții înfiorătoare. Iar când proporțiile sunt acestea, devine o chestiune de interes politic, deci un bun prilej pentru cerșetorii de voturi de a ieși la prăduit. Totul o ia razna, logica e suspendată, procesele raționale sunt anulate, totul curge într-un torent pe care nimeni nu vrea să-l stăvilească.

Sigur că există o problemă și un potențial de risc. Dar, cum ziceam, dacă am fi acea societate care pretindem că suntem, precauțiile obișnuite ar fi de ajuns. Din păcate, peste noi au mai venit și alte molime. Și se întâmplă de ani buni. Așa că organismul nostru social e acum mult mai vlăguit, mult mai vulnerabil. Pentru că ne sapa de ani buni epidemia de nesimțire, apoi nu ne-a cruțat o grea molimă care este cea a lipsei de solidaritate, adăugată la boala veche și grea a lipsei de respect – față de reguli, față de semeni, față de orice.

Nu este cazul de data aceasta. E doar versiunea test a ceea ce, cu siguranță, va veni. Peste câteva luni sau ani. Indicatorii sunt măsurați, eficiența instrumentelor evaluată. Merge, funcționează. Populația ( nu întâmplător e ales acest cuvânt când se vorbește despre noi; populație, nu popor, nu oameni, nu cetățeni) răspunde prompt, în parametrii doriți, exercițiul a fost util.

Azi planeta nu mai e guvernată de proiecte, de idei, de viziune, ci de ură și spaime. Spaima de terorism, frica de boli, ura împotriva lui Trump, împotriva „ciumei roșii” etc. Iar acum era nevoie de o testare mai amplă a noului model. Și se testează. Nu credeți? Uitați-vă în cămările și frigiderele voastre.

mm
Daniel Bejan
Scriitor, publicist, mizantrop fără patimă.

Cele mai recente

Răzvrătire

Memento

Ziduri

Semne de carte

Articolul precedent
Articolul următor

1 Comment

Lasă un răspuns

Articole care v-ar mai putea interesa