Dragnomahia

Articolul precedentCeilalți
Articolul următorTriburile României
Partea anti-pesedistă a țării jubilează. Demonul de serviciu, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță. Nu e primul lider important al țării care să treacă printr-o relație intensă cu justiția.
Președintele Traian Băsescu a avut multiple acuze și procese, de la flotă la casa din Mihăileanu la moșia de la Nana și la altele pe care nu le țin minte, dar le putem căuta cu ușurință pe Internet. Președintele Klaus Iohannis și el, la rîndul său, a trecut printr-un proces care s-a finalizat neplăcut pentru dînsul, fiind obligat de judecători să dea o casă înapoi și niște bani, niște mulți bani, niște sute de mii de euro. Lista liderilor importanți poate continua. Ca și Dragnea acum, și Băsescu și Iohannis au fost contestați la vremea lor pe aceste subiecte legate de procese penale. Ambii au ales calea confruntării și a rămînerii pe poziții. S-au înfipt pe picioarele din spate, au ignorat vehemența din jurul lor și și-au văzut de drumul politic.
Azi vedem care va fi decizia luată de Liviu Dragnea. Presiunea publică pe sentința în procesul lui Dragnea a fost intensă. Este presiunea pusă pe fiecare președinte PSD în parte. După ce ani de zile au vînat scalpul lui Năstase, după ce ani de zile au vînat scalpul lui Ponta, acuma tabăra anti-pesedistă și-a făcut un titlu de glorie din a-și atîrna la oblîncul șeii de deontolog scalpul lui Dragnea. A fost o regie minuțios pregătită. Presa obiectivă și aproape civilă a sărit la jugulară. Mulțimea entuziastă a fost chemată de cu o zi înainte în piață, să fie acolo. Facebookul și-a mobilizat exemplar luptătorii de serviciu (servicii).
Anunțul sentinței a fost făcut la 17:45, ca pe vremuri cînd ieșea cucul la 18:00, să definească agenda media a prime time-ului din ziua respectivă. Toate fac parte din procesul consecvent de demonizare a PSD-ului prin intermediul liderilor săi. În continua, înfrigurata, neasemuita luptă dintre Partid și Securitate, zilele astea s-a jucat un nou episod. În timpul ăsta, pe nimeni nu interesează faptul că ce s-a întâmplat ieri e doar un prim pas dintr-o secvență judiciară formală ce cuprinde și alte etape. Că nu s-a dat o decizie definitivă și că, până la o astfel de hotărâre judecătorească, orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție. Că e vorba despre un subiect care are de-a face cu o decizie a Curții Constituționale care, dacă ar fi aplicată în mod consecvent, ar dezincrimina astfel de situații ca cea de care a fost acuzat Dragnea. Nimic din astea nu contează. Dragnea este demonul de serviciu. Dragnea trebuie ronțăit la foc mic.
Între timp, Băsescu își vede liniștit de bătrînețea sa post-ticăloșie. Iohannis își vede liniștit de lectura sa în tăcere, pregătindu-se probabil de o binemeritată vacanță. Alea nu contează. Ăia sînt ai noștri, lideri hipsterofili și necesari. Ei vor fi considerați nevinovați de către tefeleii anti-pesediști și chiar cînd se vor perpeli în flăcările Judecății Eterne. Nu contează. PSD-ul nu trebuie să existe. PSD-ul trebuie să piară. Important este ritualul țapului ispășitor.
E o magie necesară. Importantă este demonomahia care ne asigură dezvoltare, pace, securitate, ploaie, bani și fericire. Și cum toate astea trebuia să poarte un nume, li s-a spus simplu: dragnomahia.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: