Dura lex sed sanchi!

Domnul Klaus Iohannis, președinte al României (există documente care atestă chestia asta) și-a întrerupt odihna pentru a intra în repaos. Apoi și-a întrerupt repaosul pentru a grăi. Iar grăind a conchis că hotărârile Curții Constituționale sunt la mișto, că respectarea lor e activitate facultativă, de weekend, iar în loc de punere a lor în aplicare e mult mai nostim să punem de o șezătoare națională în care să ne punem, în versuri, întrebări esențiale, de tipul: cine suntem? de unde venim? care e rostul vieții? de ce e apa udă? are rost să respectăm deciziile instanței constituționale? șapcă sau pălărie?

Domnul Iohannis & gașca par să fi descoperit una dintre legile fundamentale ale universului, care stabilește că noi toți trebuie să respectăm legea și deciziile judecătorești ori ale CCR, iar dânșii nț! Doar dacă au chef și se asortează cu haștagu’!

Întrerupem aici programul folcloric pentru o mică, dar utilă compilație de citate:

ARTICOLUL 80
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

ARTICOLUL 147
(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

(2) În cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.

(3) În cazul în care constituţionalitatea tratatului sau acordului internaţional a fost constatată potrivit articolului 146 litera b) , acesta nu poate face obiectul unei excepţii de neconstituţionalitate. Tratatul sau acordul internaţional constatat ca fiind neconstituţional nu poate fi ratificat.

(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

Sublinierile îmi aparțin. Ultimul citat e și mai interesant:

ARTICOLUL 95
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Atunci când ăla care încă e președintele României zice că respectarea Constituției e o chestie de gust și toane, că deciziile CCR trebuie să treacă prin procedura de la X Factor, atunci culoarea roșie de la semafor a devenit luminiță decorativă, interdicția de a ucide un moft de cenaclu, iar România un cort uitat în gară.

mm
Daniel Bejan
Scriitor, publicist, mizantrop fără patimă.

Cele mai recente

Răzvrătire

Memento

Ziduri

Semne de carte

Lasă un răspuns

Articole care v-ar mai putea interesa