Începe ! A început…

Ca să n-avem vorbe, asta e versiunea mea de titlu-cârlig ! Dacă eram meseriaș, aș fi proptit ceva mai angajat, cu mai mult zvâc, îl tutuiam oleacă pe cititor, să se simtă și el respectat, îi ziceam că nicio n-o să-i vină să creadă că niște chestii. Asta e, cui nu-i convine să se ducă să caște gura la cumpănași.

De fapt n-a început. Că n-a existat răgaz. Continuă. Mai abitir, cu muci și flegme, cu paștmnezeiiguramătismele tradiționale, așa cum se cade la agățatul alviței electorale. Festivalul național de bapeamătism, despre asta e vorba.

De la sumerieni până la tefeliștii de azi, de la Aristotel, Pitagora și Democrit, până la Newton, Fermi, Einstein sau Leibniz, omenirea a trudit mii de ani pentru a produce știința care a făcut posibilă tehnologia de azi. Acea tehnologie fără de care Stelu din Focșani nu s-ar putea înjura cu Florică din Zalău, pe Facebook. De-aia am studiat mișcarea electronilor, de-aia am cocoțat sateliții pe orbită, ca să putem avea certitudinea că mesajul Steluței din Găești

A anceput toti sarakii s-asi de-a cu parerea

ajunge la doamna Flori, din Balta Albă:

saraki e mata fa distrus-o

Oamenii au înțeles că și-au câștigat dreptul de a se exprima liber. Ce n-au înțeles e că unele drepturi trebuie cheltuite cu parcimonie, din rațiuni de igienă publică, de teama ridicolului sau din o seamă de alte rațiuni care oricum nu preocupă pe nimeni – rațiuni, rațiune, mofturi.

Când începe campania electorală să bălească peste rumâni, lucrurile devin mult mai interesante, atmosfera mai plăcută, conversația mai dezinhibată, eliberată de sub jugul asupritor al cratimei. Voinicii sudalmei uită că cinci ani au jelit că toată clasa politică e de rahat și țâșnesc acum penetrați de entuziasm să dea cu maioneză oricui nu crede că ăl pe care îl votează el, voinicosul, e Rahan altoit cu Iron Man.

Și ține-te muci, înjurături, fălci luxate și kamasutra de mamă ! Pentru că și Stelu din Focșani, și Florică din Zalău, la fel și doamna Flori din Balta Albă sunt absolut convinși că dobitocul pe care l-ar vota ei e mai de soi decât dobitoacele pe care le-ar vota alții. Cretinul lor e mai frezat decât ăilalți. Boacănele imbecilului lor sunt exerciții de stilistică, pocinoagele ălorlalți dovada certă că sunt boi.

Candidații și-au pus în mișcare mașinăriile de împachetat rahatul în pungă cu fundiță, iar grohăitorii dau năvală să rupă țipla, se năpustesc să își înfigă botul în rahat cât încă e cald. Au inventat și un nume pentru chestia asta: democrație. Funcționează așa: voi vă înjurați între voi, vă umpleți de muci și flegme, votați și noi ne prefacem că, da, contează că și ce ați votat voi. Rezultatul votului nu contează, e deja stabilit. Contează în schimb cât de bine funcționează instalația de ațâțat fraierii. E foarte important de știut ce acoperire are, cât de eficientă e. Pentru viitorul upgrade. Când n-o să mai fie nevoie să votați. Doar să vă luați gâtul unul altuia. Vă spunem noi când.

A început.

Asta am avut de spus. Acum plecați de aici !

mm
Daniel Bejan
Scriitor, publicist, mizantrop fără patimă.

Cele mai rcente

Respirație

Memento

Toamnă

Epilog

Error decoding the Instagram API json

Lasă un răspuns

Articole care v-ar mai putea interesa

%d blogeri au apreciat: