Top 5 – o provocare

Articolul precedentFiul cel bun
Articolul următorUrzeala bulelor

La un taifas pe răcoare cu un amic ne-am trezit vorbind despre chestiile care ne enervează pe internet. Lista, previzibil, era lungă, discuția la fel. Am căzut amândoi de acord că una dintre cele mai iritante chestii e veșnica inventare de top 5 ceva. Atât de repetitivă, atât de stupidă de multe ori. Când am zis „stupidă”, amicul a tresărit. „Stupid e mișto” mi-a zis. Și, cred, avea dreptate. Apoi a venit provocarea, care îmi cerea, pe scurt, să încerc să născocesc un astfel de top5ceva. Asta e o provocare, am admis, să te scremi să faci o chestie care îți displace! „Parcă ar fi un job!” a conchis amicul. Așa că, iată răspunsul la provocare.

De dragul jocului am să încerc să imaginez un clasament al celor mai bune voci, care au dat câteva dintre cele mai memorabile narațiuni/voice over într-o producție video, audio, etc.

5.Richard Burton

Cine nu a auzit, încă, versiunea muzicală a lui Jeff Wayne, după „Războiul lumilor” de H.G. Wells, să facă bine și să remedieze asta. Vocea lui Burton, mai ales în deschidere, dă construcției muzicale logică, încărcătură. E gravă, fără a fi scremut sumbră, e evocativă. Burton nu exagerează în intonație, nu se străduiește să fie teatral, dar rămâne absolut memorabil. Fraza de deschidere, în rostirea lui, te poate urmări multă vreme.

 

4. Richard Gere

Pe Gere l-am redescoperit în Norman, unde face, în opinia mea, cel mai solid rol al carierei. Absolut memorabil. Știam deja că e un practicant devotat al budismului tibetan, dar nu am bănuit măcar că vocea lui poate da o lectură atât de grozavă Cărții tibetane a morților. Prezența lui poate părea surprinzătoare într-un astfel de top, dar e jocul meu și cred că e meritat. Lectura cărții propriu-zise, nu a părții introductive a cu adevărat remarcabilă, chiar și pentru un banal audio-book.

 

3. Anthony Hopkins

Pur și simplu Anthony Hopkins. Ascultați.

 

2. Morgan Freeman

Știu. Orice discuție de genul ăsta trebuie, în mod obligatoriu, să-l așeze pe Freeman pe primul loc. Și poate așa e drept. Omul e fascinant. Un personaj admirabil, o voce uluitoare. Dar… E cumva prea mult. Deja prea mult. E în reclame, în promo-uri de tot felul, în mai multe serii documentare. Și, în multe cazuri, pare deja plictisit. Dar filmul ăsta e de neuitat, mai ales datorită vocii lui.

1.David Attenborough

Pentru mine, glasul lui Attenborough e un vechi și drag prieten, care mă însoțește din copilărie. Cald, sfătos, minunându-se odată cu tine, Attenborough pare un prieten care ți se confesează. Nicio notă stridentă, fără grandilocvență, doar căldură și bucuria descoperirii.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: