De când nu mai suntem inși, pietoni sau purtători de șapcă, ci feisbuchiști 3g, parcă am încetat să mai fim proprietari ai propriilor reacții, șoferi ai propriului gând și ne lăsăm duși unde ne duce bula. Am devenit zgomotoși cetățeni ai câte unei bule, cu drept de like. Răcnim când răcnește bula, hlizim când hlizește bula, ne indignăm când bula ne face semn că e rost de indignare și înjurăm când înjură bula.

Acum, azi, ies bulbuci din eprubeta în care viețuim pentru că s-au încăierat bulele. Bulili, bre! Că care bulă are dreptate! Că cum, huo, jos tirania, să iei cetățeanului muia de la gură, recte numărul de înmatriculare? Ca întotdeauna când toată lumea are dreptate, nimeni nu are, de fapt, dreptate. Bulistic vorbind, că individual, probabil, lucrurile sunt ceva mai nuanțate.

Haideți să parcurgem puțin romanul ăsta, capitol cu capitol.

Capitolul 1. O inițiativă orală

În acest capitol, un cetățean cu identitate neprecizată își exprimă dreptul constituțional de a sudui și transmite către PSD o propunere de parteneriat oral. Alți cetățeni, cu buletin de bulă, vor să se alăture inițiativei, contribuind și ei cu câte o sulă de ajutor.

Capitolul 2. PSD strânge din dinți

Propunerea de parteneriat e respinsă de către PSD, care strânge din dinți, refuzând orice penetrare. În ciuda numeroaselor insistențe, PSD declară că asta o va face doar cu persoana iubită, după nuntă.

Capitolul 3. Muiesc munții, răsună văile

Ideea împerecherii dintre putere și opoziție într-un act de iubire cu implicare orală e purtată de munții, văile, sandvișurile și plajele patriei. „Tot ce mișcă-n țara asta mi-e prieten numai mie, Iară ție muie-ți dă!”. Kalisi Dragnea se arată dezgustat. Cersei Chichirău insistă.

Capitolul 4. Suedia și-o pune pe mașină

Mamma mia e un film de căcat. Iar continuarea și mai de căcat. Iar Suedia are o mare parte din vină pentru asta. Vină pe care încearcă să și-o plătească dând unui cetățean dreptul de a-și trece tot bucket list-ul pe plăcuța de înmatriculare cu care își va aduce copilul în patria mamă.

Capitolul 5. Vine poliția și-mi ia toată muia

Poliția română are o corespondență intensă cu ambasada suedeză, în care muia este dezbătută din perspectiva acordurilor internaționale. Se cade de acord că în România e voie doar  cu numere, nu cu muie. Omul din capitolul 4 își pierde bucket list-ul.

Capitolul 6. Cântec de gheață și floc

Poliția băștinoasă organizează conferință de presă în care explică de ce nu e permisă ejacularea pe numerele de înmatricularea. Bula se indignează.

 

Cum George R.R. Martin încă scrie la carte, nici la noi nu e povestea încheiată.

Asta e dezbaterea națională pe care o avem azi. Aici suntem.

 

Facebook Comments

2 COMENTARII

  1. Maestre, eu am senzatia de déja-vu. Am mai vazut filmul o data, aceeasi regie (bine pregatita de dinainte), acelasi scenariu, parca filmul se numea Puie Monta. La fel actiunea – s-au pus Bula si Feisbucul pe iritat glanda fraierilor din target. S-a sfârsit urât.
    Sper sa nu mai înceapa odata. Iar. Din nou. Eternul razboi româno-român.

Lasă un răspuns